Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Pilih Bahasa

Isnin, 28 Ogos 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (KUEW TEOW)







BAHAN - BAHAN A 


  • 1 BUNGKUS KUEW TEOW 


BAHAN - BAHAN B  

  • 1 ULAS BAWANG MERAH  ( DIPOTONG KECIL / DADU )

  • 1 ULAS BAWANG PUTIH  

  • 1 ULAS KECIL HALIA ( DIPOTONG DADU )

  • 1 HELAI DAUN SUP

  • 6 ULAS LADA HITAM

  • 500 GRAM DADA AYAM DIPOTONG KECIL

  • SECUBIT GARAM 

  • SEDIKIT MINYAK MASAK 






CARA - CARA MEMASAK  KUEW TEOW


  1.   MASUKKAN BAWANG MERAH , BAWANG PUTIH DAN HALIA,  LADA HITAM KE 

          DALAM LESUNG BATU DAN TUMBUK KESEMUA BAHAN TADI SEHINGGA 

          LUMAT  



      2.  SELEPAS ITU , MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI KE

           DALAM MANGKUK. 

   
      3. BASUH DADA AYAM YANG TELAH DIPOTONG DADU TADI SEHINGGA BERSIH


      4.  PANASKAN MINYAK KE DALAM PERIUK , MASUKKAN SEMUA BAHAN B  YANG 

           TELAH  DITUMBUK TADI KE DALAM MINYAK PERIUK . KACAUKAN BAHAN B  

           SEHINGGA 2 MINIT .


       5.  MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN 3 CAWAN AIR .


       6. BIARKAN SEHINGGA MASAK DAN UBAH MENGIKUT CITARASA.


       7.  TABURKAN DAUN SUP.


       8.  REBUS BAHAN A DAN TAPIS. SIAP UNTUK DIMAKAN BERSAMA SUP.








2 ulasan:

Arkib Blog