Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Pilih Bahasa

Isnin, 18 September 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI )


SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI


BAHAN – BAHAN



400 GM PUCUK UBI

IKAN BILIS – 25 GM

2 SUDU TEMPOYAK

BAWANG MERAH – 1 BIJI BESAR ( DI POTONG DADU & DITUMBUK  )

BAWANG PUTIH – 1 BIJI (DI TUMBUK )

HALIA – ½ INCI ( DI TUMBUK )

GARAM SECUKUP RASA

1 BIJI KELAPA – AMBIL SANTANNYA

20 ULAS LADA KECIL – ( DI TUMBUK )

DAUN KADOK

DAUN KUNYIT

TERUNG MANGGUR ( BERBENTUK KECIL DAN BULAT )



CARA MEMASAK



1) AMBIL PUCUK UBI TADI ( AMBIL PUCUKNYA YANG MUDA SAHAJA )

2) HIRISKAN PUCUK UBI TADI DENGAN HIRISAN YANG  HALUS

3) REBUSKAN PUCUK UBI TADI KE DALAM PERIUK , SETERUSNYA REBUSKAN SELAMA 30 MINIT

4) TOSKAN PUCUK UBI YANG TELAH DIREBUSKAN TADI .

5)  SEDIAKAN PERIUK DAN MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI , MASUKKAN 2 SUDU TEMPOYAK ,MASUKKAN IKAN BILIS , MASUKKAN GARAM , MASUKKAN DAUN KADOK , MASUKKAN DAUN KUNYIT , MASUKKAN TERUNG MANGGUR DAN MASUKKAN SANTAN

6)  KEMUDIAN PANASKAN BAHAN – BAHAN YANG DALAM PERIUK TADI SELAMA 45 MINIT DENGAN API YANG SEDERHANA

7) SELEPAS 45 MINIT KEMUDIAN ,  SEDIA UNTUK DIMAKAN.  

* (BUKAN SEMUA JENIS PUCUK UBI BOLEH DIMAKAN )

2 ulasan:

Arkib Blog